Ia – de la tradiție la fashion

ia romanesca

În trecut, ia reprezenta un element de îmbrăcăminte specific portului românesc din zona rurală. Departe de moda pe care marii designeri parizieni o exercitau prin tendințele care pătrundeau și în țara noastră, femeile din zona rurală își continuau viața liniștită și coseau la ia lor tradițională. Motivele din folclor sau motivele specifice zonei din care aparțineau, înfrumusețau delicatețea materialul de in sau de pânză.

Astăzi ia este foarte apreciată atât în țară cât și în afară. Ia este un must-have al oricărei femei. Ea reprezintă reîntoarcerea la tradițiile și obiceiurile românești, la portul simplu, dar valoros. Ia a devenit chiar un ambasador internațional și a ajuns la Hollywood înaintea filmelor românești. Ea este “superstarul” care le-a impresionat și pe cele mai cunoscute actrițe.

ia romaneasca

Cum asortăm ia Românească

Asortată la blugi sau la o fustă elegantă, ia iese în evidență prin frumusețea și simplitatea ei. O ie autentică poate costa și mii de euro, așa a devenit o “operă de artă” și a primit valoarea pe care o merită. Indiferent dacă porți una autentică sau doar o imitație, valoarea îi este dată de ceea ce reprezintă: tradiție și identitate românească, istorie și mândrie națională.

Ia Românească cunoscută la nivel internaţional

Ia a ajuns să fie purtată și la festivalul de la Cannes, de către Mădălina Ghenea. Toată lumea a apreciat frumusețea româncei noastre, pusă în valoare de ia cusută cu negru. Astfel, ia a detronat acele rochii sclipitoare ale marilor designeri și a arătat, că frumusețea unei femei stă în simplitate și bun gust. Și pentru că apariția ei în ie a făcut furori, Mădălina Ghenea a ales ca rochia de mireasă să fie o combinație între ie și o rochie vaporoasă de mireasă.

ie vedete

O altă apariție mai puțin obișnuită în această perioadă pandemică, a fost și Meryl Streep care își plimba cățelul, îmbrăcată într-o pereche de blugi și o ie. Lejeră și de efect, “the Romanian blouse” este purtată de actrița celebră într-o zi aparent banală, pe care ziarele au catalogat-o ca fiind o apariție fashion.

Alte actrițe celebre au ales și ele să poarte ia românească. Halle Berry a ales să-și pună în valoare pielea de culoarea brună, dar și stilul stilul ei tineresc, purtând o ie. Kate Moss a ales pentru o ieșire în larg tot o ie. Anne Hathaway, dar și Katie Holmes au ales să poarte ia pentru o ținută lejeră de zi.

Versatilitatea iei este dată de culorile cusăturilor și broderiilor. Mai mult, pentru apariții glamour pot fi aplicate și paiete, cristale sau mărgele. Am putea cataloga ia ca un fel de “little black dress” care ne scoate din situații în care nu știm ce să alegem pentru a impresiona, dar și pentru o apariție wow.

Dacă acele actrițe au ales să poarte ia, înseamnă că ne putem mândri atunci când ieșim din țară, purtând la rândul nostru ceva care să ne reprezinte ca popor, și care să vorbească despre noi înainte de a ne prezenta. Ia poate deveni “un pașaport internațional” care să arate frumuseţea tradițiilor şi obiceiurilor poporului român.

Poart-o nu doar în zi de sărbătoare; poart-o atunci când îți lipsește acel dram de încredere pentru a merge mai departe. Poart-o când vrei să fii Ileana Cosânzeana zilelor noastre sau când vrei să simți frumusețea fără bătrânețe. Ia nu are vârstă. Ea străbate istoria și rămâne cea mai frumoasă piesă vestimentară.

One thought on “Ia – de la tradiție la fashion”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *