Reînvie eleganța de altădată

Coco Chanel 1955

Percepția generală asupra modei este că evoluția acesteia merge către concepte tot mai îndrăznețe, tot mai ingenioase, originale, dar care nu mai au neapărat tangențe cu eleganța. Dacă stilul ține mai mult de gusturile fiecăruia dintre noi, atunci eleganța se află undeva la intersecția acestora cu bunul simț, armonia și simplitatea. Nu degeaba cea care a fost supranumită „magiciana” eleganței spunea că:

Simplitatea este esenţa oricărei eleganţe adevărate.

Da, mă refer la inegalabila Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel (19 august 1883 – 10 ianuarie 1971), cea care din nimic a creat un adevărat imperiu, transformând nu doar prin creațiile ei, ci și prin propria persoană, moda secolului al XX-lea, ea însăși fiind un model de curaj și asumare pentru generații întregi de femei, oferindu-le șansa să iasă din tipar, să se îmbrace altfel, îndrăzneț și complet diferit față de uzanțele vremii. Datorită creațiilor sale, femeia a putut visa simultan la libertate, rafinament și comoditate.

Așadar, dacă te numeri printre nostalgicii eleganței primei jumătăți a secolului trecut și ești de acord cu – și aici trebuie s-o menționez din nou – Coco Chanel, atunci când spunea că Eleganţa este atunci când interiorul este la fel de frumos ca exteriorul, ducând conceptul de eleganță dincolo de vestimentație, atunci ai ajuns unde trebuie!

Chiar dacă moda a suferit schimbări rapide, de la o decadă la alta intrând și ieșind din trend diferite obiecte vestimentare, spiritul eleganței a rămas intact începând cu perioada antebelică și până în decada șase-șapte a secolului trecut.

De-a lungul anilor, creatorii de modă au înțeles că persoana care poartă o ținută este cea care o definește și îi conferă personalitate și nu invers. Pentru că moda trece, dar eleganța rămâne, particularitățile fiecăruia trebuie puse în evidență sau, după caz, ascunse, adaptând vestimentația pentru o reușită deplină. Căci degeaba se afișează o femeie în cele mai rafinate ținute, dacă nu i se potrivesc și nu se simte în largul său purtându-le. Atitudinea sa va spune totul, îi va trăda nesiguranța și acesta va fi mesajul pe care îl va transmite celor din jur, în ciuda hainelor sale ce, luate separat, pot fi extraordinare. Așadar, secretul eleganței nu a fost, nu este și nu va fi niciodată prețul.

Cu alte cuvinte, nu este nevoie de haine scumpe pentru a fi elegant/elegantă, ci de cum alegi, dintre nenumărate piese vestimentare, exact pe cele care te ajută să te exprimi, să te simți bine în pielea ta, să fii tu însuși/tu însăți, în fiecare zi, la fiecare pas.

Ciclic, anumite stiluri vestimentare au fost reluate, reinterpretate și transformate de-a lungul timpului, uneori pierzându-li-se pe parcurs sensul și destinația inițiale sau îmbogățindu-se cu noi aspecte. Iar asta poți face și tu, recreând eleganța de altădată cu ajutorul hainelor și a accesoriilor unicepoșete, eșarfe, fulare, mănuși, curele și bijuterii – pe care ți le oferă second-hand.ro, punând accent pe armonia liniilor, a culorilor, pe fluiditatea croiului, dar și pe modul în care diferite tipuri de țesături se combină și se asortează între ele și, cel mai important!, cu tine.

Căci nu degeaba Audrey Hepburn spunea că

Eleganța este singura frumusețe care nu dispare.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *